Neulepaitoja on valmistettu pari sataa vuotta ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Alkujaan Korsnäsin neulepaidalla oli myös symbolisia arvoja: nainen saattoi esittää kudontataitojaan sekä varakkuuttaan sillä, että hän käytti kalliita värjättyjä lankoja. Kun mies puki seurustelukumppaninsa valmistaman villapaidan, heitä voitiin pitää vakiintuneena parina. Kohta olisi odotettavissa vihkiminen.
Tyypillistä Korsnäsin neulepaidalle on helmaosuuden, hihansuiden sekä usein myös kappaleiden yläosan kuviovirkkaus, jota ohjelmassa kutsuttiin turkkilaiseksi nauhavirkkaukseksi. Keskiosa kudotaan puikoilla. Ennen vanhaan käytettiin sukkapuikkoja. Niinpä samaa villapaitaa saattoi kutoa kolmekin naista samaan aikaan. Nykyään käytetään pyöröpuikkoja, joten neuloja joutuu valmistamaan villapaidan yksin. Tyypillisessä Korsnäsin neulepaidassa on yleensä punapohjainen alareuna ja miehusta. Virkatut kuviot ovat kansainvälisesti tuttuja, esimerkiksi kuusia, juoksevia koiria ja neliöitä. Kudottu keskiosa on valkopohjainen ja pilkullinen. Kuvassa näytettiin työskentelytapoja. Villapaidan voi tosiaankin valmistaa niin, että sekä etu- että takakappale ovat samanlaisia. Näin paitaa voi käyttää miten päin vain ja hihat kuluvat tasaisesti.
Kuva:
http://www.varuste.net/tuotekuvat/1722.jpg
Jussipaita on todennäköisesti Korsnäsin neulepaidan arkiversio.Propably Jussipaita is a weekday version of Korsnäs pullover.
Todennäköisesti Jussipaita on kehittynyt Korsnäsin neulepaidasta, vähän niin kuin vahingossa, ainakin Taito-tv:n mukaan.
Shortly in English:
At yesterday I saw the education program about old original Korsnäs pullover for men. Korsnäs is a little town in Swedish Ostrobotnia here in
Men wear not Korsnäs pullover at weekdays but for example celebration. It seems, that the weekday version of Korsnäs pullover is Jussipaita, popular pullover for men in Finnish Ostrobotnia, in
Edit.
2.10.2006 klo 14.02
Korsnäsin neulepaita. Huomaa virkatut hihansuut, helma ja miehusta. Perinteistä poiketen neulepaita on kuvattu naisen päällä.
Korsnäs pullover. Notice the crosheted hem, upper front part, and tops of sleeves. Men used to wear the Korsnäs pullover, but here the pullover is worn by a woman.
Kuva:
Kuvasta saan kiittää Päiviä ja kässyblogia.
Thank you, Päivi.
Lisäys 19.10.2006
Päivi kertoi Korsnäsin neulepaidoista kertovasta kirjasta. Tässä kirjan tiedot:Marketta Luutonen, Anna-Maija Bäckman, Gunnar Bäckman: Österbottens hantverk. Kirja kirjovirkkauksesta.
Lisäksi löysin nettilinkin, jossa kerrotaan neulepaidoista:
"Korsnäsin paitoja on tehty Etelä-Pohjanmaalla 1800-luvun puolivälistä lähtien. Tässä koristeellisessa ja kuviollisessa villapaidassa on yhdistetty neuletta ja virkkausta harvinaisella tavalla. Paitoja on käytetty 1800-luvun loppupuolelta 1930-luvulle.
Paidan valmistuksessa käytetyt tekniikat ovat kirjoneule ja -virkkaus. Kiinteillä silmukoilla kirjovirkattuja osia ovat puseron helma ja miehustan yläosa sekä hihojen molemmat päät. Puseron muut osat ovat sileää neuletta. Korsnäsin paita valmistetaan pyöröneuleena. Ennen pyöröpuikkoja neulomisessa käytettiin sukkapuikkoja, mikä on mahdollistanut ryhmätyönä neulomisen. Paidan valmistaminen aloitettiin helman virkatusta osasta, josta poimittiin silmukat neulottuun osaan. Usein kirjovirkattujen osien valmistaminen oli taitavan mestarin vastuulla. Korsnäsin paidan valmistuksessa käytettiin villalankoja, mutta kuvioihin saatettiin yhdistää puuvillalankoja. Kesäpaidat syntyivät puuvillalangoista.
Vanhimmat Korsnäsin paidat ovat kuvioiltaan yksinkertaisempia ja niiden virkatut osat ovat kapeampia kuin uusimmissa. Taidokasta kuviointia ja kirjavia värejä käytettiin pääasiallisesti virkatuissa osissa. Suurimmat kuviot virkattiin paidan helmaosaan. Kuvioaiheina käytetään geometrisia kuvioita (risti, tähdet, neliö), kukka- ja kukkapuuaiheita sekä muita kuvioita, kuten ässänväärä, tanssivat tytöt tai tiimalasi. Paidan päävärit ovat punainen ja valkoinen. Virkattujen osien pohjavärinä on punainen ja yleisimmät kuvioiden värit ovat vihreä, keltainen, valkoinen ja sininen. Neulotun osan pohjavärinä on valkoinen ja täpläkuviot ovat puna-sinisiä tai puna-vihreitä.
Korsnäsin paitaa on käytetty pyhä- ja juhlavaatteena. Nuoret miehet saattoivat saada paitoja sulhaslahjoiksi morsiamiltaan. Lisäksi paitoja teetettiin mestareilla. Pääasiassa Korsnäsin paita oli miesten asuste, mutta varakkaimmissa taloissa sellainen saattoi olla myös naisilla. Korsnäsin paita oli osa asukokonaisuutta, johon kuuluivat paidan ohella pitkät sarkahousut ja raidallinen liivi."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa kommentoimaan!